Resepi Diet

Haaa..sempena bulan Rejab (yang sebenarnya nak ganti puasa lepas), maka hari ini dah niat nak berpuasa sahaja….At least, aku tak pening fikir ..sarapan pagi nak makan apa…Lunch karang nak makan kat mana, Dinner mak masak apa…

Puasa senang….bangun sahur (Alhamdulillah, sempat 5.30am)…hanya panaskan air & bancuh Nesvita (115kal) dan habiskan air putih 1Liter.

Di masa ini, jam 11.19am…Alhamdulillah, berkat niat yang ikhlas..masih belum rasa pedih2 perut…atau pening2 lalat sebab dehydrate…Semoga Allah memberi kekuatan untuk berpuasa Rejab, Syaaban dan seterusnya disambung Ramadhan … kerana dunia ini tidak lama, aku sendiri rasa macam hidup takkan lama…dah macam-macam tanda kiamat dipertunjukkan.

Semoga Allah mengabulkan impian aku….untuk turunkan berat badan…untuk lebih indah, tenang dan rajin mengerjakan ibadah kepada-Nya.

 

Berikut disertakan petikan Majalah Rapi : “Kalori dan Saiz Hidangan”. Sebagai rujukan dimasa akan datang, supaya pengambilan kalori sehari-harian tidak terbabas….

 

How to Burn Calories Without Exercise

To lose weight, a person must burn more calories than he or she consumes, but this isn’t done only through exercise. Calories are burned while doing housework, reading and even sleeping, and the amount of calories burned during everyday activities can be increased if you know how.

1-Go to bed hungry. Instead of eating a late dinner or having a snack before bed, retire on an empty stomach. Your body has to burn some calories even while you’re sleeping, and if there isn’t any food in your stomach when you go to sleep, you’ll wake up a little less fat than when you went to bed.

2-Drink ice water. You’ll have to burn some calories to heat the cold water to body temperature. If you drink 8 glasses of ice water a day, you’ll burn about 70 calories.

3-Fidget. Tapping your toes, drumming your fingers, doodling and even chewing gum all burn some calories. Ignore the advice of your parents and teachers, who wanted you to learn to sit still.

4-Laugh. You’ll burn 20 percent more calories watching a funny movie than you would if you watched a drama. You can also watch comedies on TV, see comics perform live and read funny stories.

5-Eat spicy foods. Spices like cayenne pepper, cumin and curry have been shown to increase your metabolism for a few minutes after eating them, burning a few more calories than after eating bland foods.

6-Add protein, especially dairy foods, to your diet. This will keep your body from breaking down your muscles for the protein it needs, and the more muscle you have, the more calories you will burn.

How Many Calories Are Burned During Exercise

Type of Exercise Calories/hour
Sleeping 55
Eating 85
Sewing 85
Knitting 85
Sitting 85
Standing 100
Driving 110
Office Work 140
Housework, moderate 160+
Golf, with trolley 180
Golf, without trolley 240
Gardening, planting 250
Dancing, ballroom 260
Walking, 3mph 280
Table Tennis 290
Gardening, hoeing etc. 350
Tennis 350+
Water Aerobics 400
Skating/blading 420+
Dancing, aerobic 420+
Aerobics 450+
Bicycling, moderate 450+
Jogging, 5mph 500
Gardening, digging 500
Swimming, active 500+

Cross country ski machine 500+
Hiking 500+
Step Aerobics 550+
Rowing 550+
Power Walking 600+
Cycling, studio 650
Squash 650+
Skipping with rope 700+
Running 700+

Posted with WordPress for BlackBerry.

Untuk hari yang pertama pun entah berapa kali entah…sebab 24hb Mac 2011 bebaru ni pun, Hari Pertama juga berdiet dengan Herbalife…ahahah, progress utk 2minggu turun 2.2kg

Dan pagi ini, seusai mandi terus naik penimbang….back to previous weight sebelum 24hb Mac tu…berat mencecah 85.2kg

No wonder lah, boleh rasa diri ini ‘berat’, malas & macam tak bertenaga..rupa-rupanya berat kembali kepada 85kg.

So, update menu untuk hari ini.

Sarapan : Nesvita 28g (116kal) & 1Liter H2O

Lunch : Nasi sesenduk setengah(260kal) + Ikan Keli bakar + 2 jenis sayur (3/4 pinggan)
“Dalam carian kalori : Nasi campur & 3 jenis hidangan = 620kal”

Minum Petang : 2bungkus biskut Munchy’s + 1sachet Red Guara Cafe & 1 Liter H2O + 1 potong Cadbury

Dinner ; 7.30pm -Nasi secawan stgh(260kal) + ikan keli masak lemak + rendang ayam + cendawan masak lemak….
“Quote petikan atas tadi : 620kal”

Waaahhh…meriah pulak menu makan malam,gara-gara mak beli bermacam-macam lauk pauk tengahari!!Mujur tiada sessi penambahan nasi….habiskan lauk aje.

Tapi…dh makan pun still rasa pedih perut, kenapa erkkk???Eeeii…musykilnya..

Dari pengambilan makanan tu..mcm tau2 aje aku dah kantoi kalori. Suppose 1200kalori sahaja…tapi makan nasi pun dah 520kalori…menu yang lain tu, still searching kalorinya!!!

Yang dapat : Nasi campur dengan 3 hidangan = 620kal. So, dah 2 kali hidangan ginie maknanya aku dah amik 1240kal tak termasuk sarapan pagi, minum petang….huhuhu

Budget tipissss aaa nak amik Herbalife lagi…..!!!

Gambar penuh masih belum di upload ke PC lagi…dok dalam handset lagi, berikutan USB tak jumpa pulakkkkk….ishhh!!!

Segalanya bermula esok : 13 Julai 2011……..cabaran langsing bersama Program Diet 50 Hari..

Adakah dengan menjalani program ini, aku akan lebih berdisiplin atau mengulangi kesilapan yang sama berulangkali???!!!

Adakah transformasi diri ini akan berjaya…atau janji tinggal janji?? Mungkinkah aku akan berjuang atau menerima takdir bahawa aku akan gemuk selamanya???

Yang paling penting : adakah aku akan memenangi juara PD50H yang menjanjikan transformasi diri 100% disamping hadiah2 yang lumayan!!!!

Segalanya esok….dan esok juga cabaran untuk menggantikan puasa yang lama tertangguh dek bersalin tempoh hari….huhuhu

Posted with WordPress for BlackBerry.

Salam sejahtera

Kepada mereka yang serius untuk berdiet, sudah semestinya salah satu kriteria yang perlu diambilkira adalah pengiraan kalori dalam pengambilan makanan sehari-harian.

Berapa kalori yang perlu diambil sehari?

Bagaimana pengiraan dilakukan?

Apakah kriteria yang diambil kira semasa menentukan kalori seharian?

Macam skema je ayat aku di atas tu..seriuslah kononnya..hahahah!
Yang pasti, itu semua tidak pernah difikirkan…apa yang ada depan mata, sumbat..telan…selagi tak rasa kenyang, selagi tu telan!

Hari ini, saya jumpa satu web (hasil blogwalking :) yang guide kita tentang berapa kalori sehari perlu ambil, diari pemakanan kita seharian…ehh, pendek kata memang bagus untuk merancang pemakanan sehari-harian.

Kepada yang berminat, boleh melayari.

Selamat mengira.

Posted with WordPress for BlackBerry.

Hai, selamat datang ke ResepiDiet.wordpress.com

Sebenarnya,blog ini wujud memandangkan Blackberry tak ada application untuk Blogspot,maka aku rasa it’s better menggunakan wordpress sahaja supaya dapat update progress diet ku secara terus menerus (erkkk…bersemangat waa nampaknya)

Jadi,diharapkan aku dapat menumpukan segala usaha untuk mengurangkan berat badan dengan memantau pengambilan pemakanan setiap hari dan mencatatkan segala informasi-informasi berkaitan diet untuk rujukan diri sendiri sebagai langkah motivasi. Dan kepada pembaca-pembaca yang seimbas lalu disini, semoga mendapat manfaat dari catatan saya.

Salam Hormat

Tags:

    • Mr WordPress: Hi, this is a comment.To delete a comment, just log in, and view the posts' comments, there you will have the option to edit or delete them.

    Categories

    Archives

    Follow

    Get every new post delivered to your Inbox.