Resepi Diet

Sarapan ; cuma Red Guara Cafe 1sachet n H2O 1 Liter + Cucur 8 ketol (banyak kaloriiiiii!!!!)

Tengahari ; seperti yang di post

Petangnya cuma habiskan Sup Su’hun dengan Taufu lembut tu…alahaiii..memang sengkak la rasa…nak pulak air dah masuk almost 2.5Liter…lagi ler..

Bagi sessi malam : Nasi 3 suap + ulam-ulaman & Cendawan Masak Lemak..

FYI : Cendawan Masak Lemak tu aku ratah sampai 2 mangkuk….hovveryyy hokkayy!!!!!!

Apapun tahniah sebab first time rasanya habis air putih @ H2O sehingga 4 Liter….penuh perut..rasa lapar pun kurang

Ohhh..sepatutnya hari ini hari melaporkan berapa berat badan turun kepada kak Zalia, tapi sebab ada di rumah sendiri..minta excuse untuk sertakan pada esok hari (dah tentu failll….jangan naik dah ler…nanti 3x naik automatik disqualified).

Bila dirumah sendiri, kena masak laa kan…jadinya sarapan pagi jam 11am tu…sekadar buat cucur butter…sebab apa cucur butter???

Dah resepinya cuma, tepung, butter & garam…..mujur buat utk 3x goreng..sebab yang habiskan lebihan An-Nur makan adalah ummie…huhuhuu

Petang tu baru masak utk tengari + malam….heheh…cuma nasi putih, ikan goreng & sayur bayam rebus…mujur nasi tu cuma 2 senduk setengah (ni habiskan anak punya nasi…huhh)…

Malam…..tak makan…pulun minum air masak aje !!!

Pepagi dinihari, Mr.K dah ajak pergi beli sarapan..tapi memandangkan hari dah jam 9am, makanya kuih-muih yang ada tidak menepati selera tekakku. Setakat beli cucur pisang (7cucuk RM2.00) + kuih lapis + kuih bengkang, itu pun semua untuk anak…ehhh, macam besar pulak selera anak aku neh..hehehe, oiiiii cover line ker…

Dalam perjalanan pulang, kami melalui Tasik Kroh, kira macam ini ler tempat riadah penduduk kampung …. dah lama ada tasik ni, sebab seingat aku….dah lama ada tempat terjun…ehh, aku xtau ler nama specific (dahler gambo x amik…..ape niee !!!!!) Melayan kerenah abah anak main buaian, main jongkang jongket…sekurang-kurangnya aku berpeluh juga..

Kuih muih yang beli tadi, cuma berjaya ku telan cuma cucur pisang 2 biji, kuih lapis 1….kurang manis kuih2 ni..bagus!!

Hari ini sessi mengemas untuk pulang semula ke Hutan Batu…makanya, waktu tengahari makan lewat…jam 3.30ptg. Dah tentu terlajak makan…sebab, makan ramai-ramai..even lauk sempoi aje…telur dadar, cendawan masak lemak, ikan goreng, ulam-ulaman & sambal belacan…3 senduk juga aku nambah..selera gorila lagiiiiiiiiiiiii !!!!!

Selesai melantak…bergerak pulang jam 4.00pm, sampai di R&R Sungai Perak, jam 6.45pm gitu..sekadar berhenti untuk menjamah mee udang (tukang kutip fishcake…). Perut macam kenyang lagi…so, xada makan beria.

Sampai Cheras jam 11.30pm, lewat malam sangat dah…dropkan mak di Taman Tun Perak, terus balik rumah sendiri…Sampai jerk, terus tanya husband..nak Maggie tak, ni dah tentu aku pun laparrr nehh…so, menu lewat malam adalah Maggie sorang sebungkus.

Total H2O arini macam 2Liter sahaja……

Wuuuhuu…hari kenduri 18.06.2011, kenduri kahwin makcik ku….lagi porak peranda diet.

Sarapan : 1 setengah bungkus nasi lemak + 500ml H20

Tengahari : Nasi 2 cawan (harussss…jahanammm diet) + Gulai pisang daging + Sambal ayam goreng + Jelatah Nenas + Sirap sejuk 1 cawan…

Petang : Boleh melantak tiduuurrr…huhuhu, panassss punya halll!!!

6pm ; Pisang goreng 8 ketul….harussss kelaukkk deehhh….

Makan malam : lupe laaa..hhuhuhu, nanti nak ingat2 semula….

H2O – mcm 1.5Liter je amikkk

Teruknyaaa……kelaukkkk diet ku!!!!!

Posted with WordPress for BlackBerry.

Haaaa…banyak hari nampaknya nak update diari diet nie….

17hb Jun 2011
Sarapan : Red Guara Cafe 1 sachet…
Oleh kerana dalam perjalanan pulang ke Kroh, maka pola makanan dah tunggang terbalik termasuk pengambilan air putih.

11.30am – 8sudu bihun goreng + H2O 500ml

12.30pm – Nasi 1cawan + Ikan pari bakar + Sup tulang + sayur bayam
*Menu macam banyak, tp semua nya cubit-cubitan saja…isi tulang tu semua bagi adik makan, aku cuma hirup kuah aje!!

H20 – 500ml

Makan malam : Nasi 1cawan setengah + Gulai pisang campur daging + Hati goreng campur kacang panjang + satu menu lagi..mcm lupa laa..based on daging juga…(Nanti update kalau hengat) + Kopi Hitam setengah cawan…huhuhu…panas banget!!!

Posted with WordPress for BlackBerry.

Huhuhu…hari ini dah masuk hari keempat, tapi nama tak nampak lagi dalam list kak zel┬áhuhuhu…hopefully ada ruang & peluang.

By the way, harini sambung berpuasa lagi..tapi kan, itulah kekuatan niat lillahitaala…semuanya kerana ALLAH.

Different tau, antara kita berpuasa dan pada hari kita tidak berpuasa…dimana apabila diniat kerana-NYA, maka dipermudahkan segalanya…dengan tidak merasa lapar mahupun dahaga. Mulut pun rasa berat nak buka…tapi, bila tak berpuasa tu…& pada waktu yang sama ini tak makan lagi..mula rasa pedih-pedih perut, sebu, pening, dahaga….segala macam rasa termasuk nafsu memilih menu untuk makan tengahari. Berpuasa itu mudah, hanya bangun sahur kira-kira 10minit sebelum imsak/azan subuh…sekadar makan kurma & bancuh nesvita dan waktu yang singkat itu cuma banyakkan minum air suam…

Tapi hari ini, tak sempat pula nak bersahur..ehehhehe, sedar-sedar dah azan di hujung telinga…aisehhh.

Haaa..update arini…!! selepas mandi tadi, terus timbang dan sedar-sedar angka 83.9kg kembali semula..setelah seminggu berada di tahap 85kg….ALhamdulillah, apa pun…rasanya itu cuma berat air, mmg mudah nak hilang di awal-awal diet/berpuasa….

Ok, enough ttg berpuasa,kembali kepada progress berdiet. Hari ini pulang awal semata-mata kerana Nora Elena (bukan hari2 ke aku pulang awal??!)…singgah di Econsave beli barang rumah sikit dan memborong 3 waffle dan 20 kaya ball…(Dh tentu menu berbuka puasa nie…..)

Berbuka : 3 keping waffle + 5 biji kaya ball

H2O 1Liter

Jam 8.30 malam, buat pula bihun sup sayur…dah tentu sayurnya banyak dari bihun!!

H20 0.5liter

Jam 2 pagi – singgah di kedai makan menemani husband : 8 sudu nasi goreng biasa (mujur kongsi)…

Berapa kalori masa nie ???

Assalamualaikum……Selamat Petang,…sekarang baru ada mood nak update blog…walalalal, mula dah vaksin M menyerang neh…menu berbuka puasa semalam belum update,….jap agie ler..

So, progress hari ini adalah :

Breakfast : 0.5Liter + Nesvita

Minum pagi : Biskut Munchy’s (1pek) + Biskut IKO(1pek)

Lunch : hohohoho…lunch ni,masa beli 8 ketul cucur (cucur ni nampak menarik sebab ada campuran carrot & sayur mayur…but oily) + Sayur su’un & taufu jepun + Bihun sup ayam…

But, fortunately……….Bihun sup aje yang belum di jamah lagi, akibat sengkak yang amat setelah amik cucur & sayur su’un tu…huhu, tapi air dah habis almost 2Liter at 2.30pm

Minum petang : 2 sachet Red Guara Cafe + Bihun Sup (hanya mampu makan bihun & bahan sahaja, kuahnya tak sanggup di hirup..macam banyak pak AJINAMOTO!!!)

Sebelum pulang jam 6.15pm, sudah berjaya menghabiskan 3Liter H20.

Sekembalinya di rumah, terasa macam pedih2 perut…so, kira dah makan malam jam 7.30pm dengan Nasi putih sesenduk + Ikan goreng 1ekor + Sup sayur dan telur.

Magic-nya nasi tu hanya mampu masuk 3 suap sahaja (sebab sejuk & ala-ala keras), dan ratah lauk aje ler…

Supper : Nesvita & 500ml H20

Bila nak terror kira kalori neh……..?


  • Mr WordPress: Hi, this is a comment.To delete a comment, just log in, and view the posts' comments, there you will have the option to edit or delete them.

Categories

Archives